top of page

Blauw licht als oorzaak van je huidveroudering?

Bijgewerkt op: 25 jul. 2023

Blauw licht: een term die we steeds vaker horen en in verband wordt gebracht met huidproblemen én vroegtijdige huidveroudering. Wanneer de meeste mensen denken aan de verschillende oorzaken van een versnelde huidveroudering, denken ze vaak aan roken, slecht slapen, ongezonde voeding, alcohol, UV-stralen en een slechte huidverzorging. Deze dragen inderdaad bij aan een versnelde huidveroudering, maar tegenwoordig kunnen we nog een nieuwe oorzaak aan het lijstje toevoegen: blauw licht.


Wat is blauw licht? Blauw licht (ofwel High Energy Visible Light (HEVL) genoemd) is nog een vrij onbekende speler op het vlak huidschade. Het komt van nature voor in zonnestralen en reguleert ons dag-en nachtritme. Dit licht is vergelijkbaar met zonnestralen en verantwoordelijk voor een versnelde huidveroudering, huidproblemen zoals pigmentatie, fijne rimpeltjes, acné en rosacea. Doordat we in een digitaal tijdperk leven en onze schermen overal meenemen, straalt er een grote hoeveel blauw licht op ons af.


Digitale apparaten zoals smartphones, tablets, tv-schermen, laptops en zelfs TL-lampen bevatten allen blauw licht en zijn alom tegenwoordig in ons leven. Zeker smartphones zijn een verlengde geworden van onszelf. Omdat we onze smartphones zo vaak checken en zo dicht tegen onze huid houden, wordt je huid zeer regelmatig blootgesteld aan blauw licht. Deze technologie heeft niet enkel een enorme impact op de gezondheid en kwaliteit van je huid, maar ook op je slaapkwaliteit en je concentratievermogen. Aangezien we zoveel tijd spenderen met deze schermen, is het enorm belangrijk om de impact van blauw licht te verminderen voor zowel onze algemene gezondheid, als voor onze huid.


Waarom is blauw licht zo schadelijk? Blauw licht dringt nóg dieper in de huid dan UV-stralen en vormt daarmee een belangrijke oorzaak van oxidatieve stress. Het dringt door tot in de opper-en lederhuid waar elastine en collegaan afgebroken wordt onder invloed van blauw licht. Elastine en collageen zorgen samen voor een stevige en soepele huid. Doordat blauwe lichtstralen dieper in de huid indringen, kunnen ze nog meer cellen beschadigen en een snelle huidveroudering veroorzaken. Het verzwakt je huidbarrière waardoor je huid ook gevoeliger wordt aan invloeden van buitenaf en huidproblemen (zoals acné en rosacea) makkelijker ontstaan en het genezinsgproces wordt onderdrukt. Fijne lijntjes, rimpeltjes en (hyper)pigmentatie worden sneller zichtbaar onder invloed van blauw licht.Wat kan je doen?

  • Beperk je schermtijd Ga eerst en vooral bewust om met het gebruik van je schermtijd en smartphone. Het is niet enkel goed voor je huid, maar ook voor de kwaliteit van je slaap en je concentratie. En ook je leven ;-) Controleer je schermtijd en stel eventueel een timer in zodat je je bewust bent van hoeveel tijd je spendeert op je gsm. Leg je gsm regelmatig weg en vermijdt schermtijd het eerst uur wanneer je 's morgens wakker wordt en twee uur voor je gaat slapen.

  • Door minder tijd te spenderen op je gsm, creëer je meer tijd, leef je meer in het moment en ben je veel bewuster van wat er omgaat in je omgeving. Je ervaart zelfs minder stress, meer rust en een betere relatie met jezelf. Je krijgt namelijk een pak minder impulsen binnen van alle nieuwssites, social media en emails die je checkt.

  • Gebruik een blauw lichtfilter op je smartphone, e-reader, tablets en laptop. Het is zachter voor je ogen en beter voor je huid.


  • Bescherm je huid We kunnen de schermen niet volledig bannen uit ons leven, maar wanneer je veel achter een scherm zit, is het aan te raden om een blauw licht-bescherming op je huid aan te brengen. Deze zorgt ervoor dat je huidbarrière versterkt wordt en dat het blauw licht weerkaatst wordt op je huid en niet indringt.

Het Sofri Geel Skin Guard gel is een huidversterkend serum dat je huid beschermt tegen blauw licht en roodheid en acné vermindert.


De Heliocare 360° zonnebeschermingslijn is een volledige bescherming naar UVA, UVB, Blauw licht, infrarood en luchtvervuiling. Dankzij zijn lichte structuur kan je hem heel eenvoudig aanbrengen over je dagcrème. Ideaal voor een dagje uit of een dag op kantoor: je huid is steeds beschermd.

  • Eet gezond. Een gezond en gevarieerd eetpatroon is één van de belangrijkste tips tegen vroegtijdige huidveroudering. Het zorgt voor een voldoende vitamines en mineralen zodat je huid ook van binnenuit gevoed wordt.

  • Verzorg je huid goed Een goede verzorging is een verzorging die past bij jou en je huid. Laat je bijstaan door professioneel advies. Verkeerde producten kunnen mede oorzaak zijn van huidproblemen. Boek een gratis Product-en huidadvies bij PURO en ontdek hoe jij je het best kan verzorgen en van je skincaremoment een echt selfcare moment kan maken.
4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page