top of page

The art of letting go

De natuur leeft volgens seizoenen en in het volle vertrouwen dat elk seizoen zijn nut heeft. De bomen tonen ons nu perfect hoe mooi het proces van loslaten is: ze veranderen hun groene blaadjes in prachtige goud geel-oranje kleuren om dan in vertrouwen los te laten. De oude bladeren dienen als voedingsbron voor het nieuwe dat nog gaat komen. Wetende dat er in de lente weer prachtige knoppen groeien aan hun takken waardoor ze in de zomer weer genieten van een volle kruin.


Wat als wij ook eens in vertrouwen gaan loslaten en de natuur als ons voorbeeld nemen?

De herfst is een periode om naar binnen te keren. Het is de tijd om het gezellig te maken binnen in huis met een lekkere tas thee, kaarsen en een warm dekentje om ons heen. Door naar binnen te keren in jezelf, kan je ook voor jezelf gaan voelen en de balans opmaken wat nog goed voelt voor jou en wat jij mag gaan loslaten. De energie van de herfst trekt zich terug in de wortels, terug naar de kern, jouw kern.


Wanneer we niet durven los te laten...

Als mens hebben we het soms lastig om los te laten en ervaren we soms angst om los te laten. Wanneer zich een verandering aandient, stoot dat meestal op weerstand. Dat deel van ons dat veiligheid zoekt, wil geen verandering. We ervaren angst om de onzekerheid en de gevoelens van kwetsbaarheid die verandering met zich meebrengt. We willen vasthouden aan wat we kennen, aan de comfortzone en routines. Verandering is de enige constante in het leven. Maar wanneer we lange tijd oude overtuigingen, patronen, gewoontes, denkwijzen en spullen met ons meedragen, zorgen we ervoor dat we onze prachtig licht, onze essentie niet volledig laten schijnen. Je kan oude ballast zien als lampenkapjes die je over je eigen licht (de lichtampoule) zet. Hoe meer lampenkapjes die je over je licht zet, hoe minder fel je eigen licht schijnt. En dat zou spijtig zijn.


De voordelen van loslaten:

- je voelt je fysiek en mentaal lichter

- er komt meer ruimte vrij in je hoofd

- er komt meer ruimte vrij in je lichaam om te voelen

- je ervaart meer energie

- je komt dichter bij je essentie

- je leven stroomt meer

- je bent je bewust van je eigenwaarde


Begin bij het begin Allereerst is het belangrijk om eens te gaan voelen bij jezelf hoe jij tegenover loslaten staat: Hou je vast aan bepaalde gewoontes, ook al voelen ze niet meer goed voor je? Is je denkwijze veranderd of denk je nog steeds op dezelfde manier over bepaalde zaken zoals 10 jaar geleden? Zijn jouw meningen, denkpatronen wel echt de jouwe? Hoe ziet je huis eruit? Ben je een hamsteraar of kan je makkelijk spullen wegdoen? Hoe we omgaan met spullen zegt iets over hoe we omgaan met oude overtuigingen, gewoontes,... Mensen die kleding en oude spullen graag bijhouden, zijn vaak ook mensen die graag in oude gewoontes blijven zitten, ook al passen ze niet (meer) bij wie ze nu zijn. Hoe voelt je lichaam? Hou je makkelijk vocht vast, kom je makkelijk bij en heb je vaak last van constipatie? Allemaal tekenen van je lichaam dat je graag vasthoudt.

Laat dit gevoel er ook helemaal zijn, hoe jij met loslaten omgaat is ok. Probeer jezelf niet te gaan straffen omdat je misschien langer blijft vastzitten in gewoontes. Door het gevoel de (h)erkennen, geef je het net meer ruimte en kan je er mee aan de slag.

Loslaten is vergeven

Bij loslaten hoort ook vergeving. Het kan gaan om vergeving naar een ander mens, naar jezelf en/of naar het Universum. Eigenlijk zit je vast wanneer je iets of iemand niet kunt vergeven. Er blijft energie naartoe gaan. Je blijft onbewust steeds in strijd met wat al geweest is. Vergeven kun je vaak pas echt, wanneer je aan nare gebeuren nieuwe kracht, inzicht en wijsheid hebt ontleend. Pijnlijke ervaringen kunnen uiteindelijk ook zinvol blijken, omdat je er iets essentieels door hebt geleerd. Wanneer vergeving heeft plaatsgevonden, kun je werkelijk loslaten.


7 tips om los te laten:


  1. Kom tot rust Innerlijke rust ervaren is enorm belangrijk om écht te kunnen voelen in je zelf en je lichaam wat je precies wilt loslaten. Dit kan gaan van bijvoorbeeld je job tot een beperkende gedachte over geld.

  2. Adem Adem diep in en blaas met een lange diepe zucht uit. Visualiseer ook bij het uitademen wat je wilt loslaten.

  3. Ruim op Ruim je huis op. Duik in je rommelhoekjes en doe alle spullen die je niet meer gebruikt en die je geen vreugde geven weg. Lijkt het opruimen van je hele huis een te grote klus, geen probleem. Start met een kast of schuif en doe het stap voor stap.

  4. Zet je ramen open Na het opruimen is het goed om alle ramen open te zetten, zodat oude energie weg kan.

  5. Schrijf het van je af Schrijf je gevoelens en emoties van je af in een journal. Schrijf op wat je wil loslaten aan beperkende gedachten, acties of overtuigingen.

  6. Dans Zet je favoriete muziek op en dans. Volg je gevoel hierin en voel hoe je lichaam zich beweegt. Breng terug beweging in jezelf.

  7. Geel Omgeef je met de kleur geel: deze ondersteunt je solar plexus chakra, deze bevindt zich aan je maag en helpt je omgaan met veranderingen.


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page