top of page

Suikerverslaafd!

Bijgewerkt op: 5 apr. 2021



De paashaas heeft ons net overheerlijke chocolade eieren gebracht en wat smaken ze heerlijk! Iedereen heeft wel zijn voorkeur; waar de een smelt voor witte chocolade, wilt de ander alleen de pure eieren. De suiker in de chocolade zorgt voor de hoeveelheid zoetheid en terwijl het ons kleine momenten van geluk en voldoening schenkt, doet het zoveel meer in ons lichaam én in onze geest.


Ik was enkele jaren geleden verslaafd... suikerverslaafd!

Ik neem je graag mee in mijn verhaal.

Als klein kind ben ik opgegroeid met Frosties als ontbijt, dinosauruskoeken als 10-uurtje en een pudding als dessert. Van kleins af aan hield ik enorm van koekjes en chocolade. Ook in mijn volwassen leven bleef suiker deel uitmaken van mijn leven en voelde ik enorm het effect van de suikerpieken- en dalen. Tijdens zo'n energiedip voelde ik koude rillingen, brak het zweet me uit, voelde ik me zwak, moest ik onmiddellijk gaan zitten of ik zou flauwvallen en had ik enorme cravings naar suiker die ik niet onder controle had. Mijn hoofd was net een flipperkast die losgeslagen was. Je weet waarschijnlijk wel wat ik bedoel :-)

Suiker is alom tegenwoordig in ons leven en wordt gezien als een teken van gezelligheid: Op bezoek bij iemand: een lekkere tas koffie met een gebakje erbij

Ga je fietsen bij warm weer: een verfrissend ijsje

Zondagochtend: verse pistolets en koffiekoeken van de bakker

Gezellige tv-avond of naar de cinema: chips, snoepgoed, koekjes...

Iets gaan drinken met vrienden: cocktails, frisdranken,...

Een suikerverslaving wordt door de maatschappij niet gezien zoals een alcohol- of drugsverslaving, maar toch blijkt suiker nóg verslavender te zijn dan heroïne! Dit weet ik niet uit eigen ervaring, maar wel uit studies :-) Toen ik dat las, moest ik toch even slikken...


Hierdoor wou ik meer weten over suiker en me ook beter gaan voelen, niet alleen lichamelijk maar ook vooral geestelijk. Tijdens mijn opleiding Orthomoleculaire voedingsleer gingen mijn ogen een eerste keer open toen de effecten van suiker op je lichaam besproken werden. Ik ging nog meer boeken lezen over suiker en hoe je het best verlost raakt van deze witte sluipmoordenaar. Hoe beter ik begreep wat suiker met mijn lichaam deed en wat de gevolgen zijn op gezondheidsvlak, het effect op mijn huid en op mentaal vlak, hoe meer ik ervan overtuigd was dat ik van mijn suikerverslaving verlost wou worden.


Ik leg je even uit wat suiker met je doet:


BODY Dat suiker een belangrijke factor is voor gewichtstoename en gaatjes in de tanden hoef ik je vast niet meer uit te leggen. Maar er zijn zoveel andere gevolgen van je suikerconsumptie die vaak onder de radar blijven. - Suiker zorgt voor een dramatische verlaging van je bilirubinegehalte in je lichaam. Deze is verantwoordelijk voor de kleur in je urine en de gele kleur in blauwe plekken. Deze werkt ook als antioxidant voor cellen. Bilirubine heeft een beschermend effect tegen cardiovasculaire aandoeningen. Je kan dus stellen dat suiker in immuniteit van je lichaam verlaagt.

- Telkens wanneer je suiker eet, gaat je insulineproductie omhoog om dit te verwerken. Als dit heel af en toe gebeurt, kan dit geen kwaad, maar ons lichaam krijgt een hele dag door suiker te verwerken. Van een boterham met confituur als ontbijt, een koekje als tussendoor tot pasta in de avond, ons lichaam staat onder veel druk om dit alles te kunnen verwerken. Doordat je insulineniveau stijgt om de glycose uit je bloedbaan te halen, zorgt insuline er ook voor dat vet in de cellen blijft. Ons lichaam krijgt dus nooit de kans om vet te verbranden zolang insuline aan het werk is met glycose. Hierdoor krijg je meer vet rond je buik en je organen. Ook magere mensen kunnen verborgen vet hebben rond hun organen en dit zorgt ervoor dat de organen onder druk komen te staan. Je hebt vast al wel eens van een vervette lever gehoord.

- Na een tijd raken je bijnieren (deze worden aangestuurd door de hersenen als reactie op suiker) gewend aan het produceren van meer cortisol dan gezond is. Dit in combinatie met een stressvolle levensstijl (stress stimuleert ook de afgifte van cortisol) kan een dieet met veel suiker de bijnieren uitputten. Bijnieruitputting komt helaas steeds vaker voor en wordt in verband gebracht met vermoeidheid, gewichtstoename, slapeloosheid, burn-out, depressie en zelfs hartproblemen.


- Uit een studie van in 2011 werd aangetoond dat veel kinderen geen ADHD-medicatie meer nodig zouden hebben door simpelweg hun dieet te veranderen. Ze ontdekten dat 64 procent van de kinderen in de studie die de diagnose ADHD kregen, eigenlijk overgevoelig was voor voedsel.


- Kanker: Suikermoleculen kunnen de groei van kwaadaardige cellen helpen. Suikerrijke voedingspatronen werden onlangs ook gekoppeld aan pancreaskanker.


- Doordat er meer en meer onderzoek wordt gedaan naar suiker en ander gerelateerde ziektes, komen we nog steeds meer te weten over het effect van suiker op onze gezondheid. Ook volgende aandoeningen worden gelinkt met suikerconsumptie: jicht, alzheimer, nierfalen, candida (parasiet in de darm), hoge bloeddruk, tandbederf en ontstekingen.

SKIN Wanneer suiker in je bloedbaan komt, wordt glycatie aangewakkerd. De suikermoleculen verbinden zich met de proteïnevezels, voor al de collageen- en elastinevezels. Deze twee zijn de bouwstenen voor een gezonde en stevige huid. Wanneer de suiker deze vezels aanvalt, verliezen ze hun kracht en weerbaarheid. De huid wordt slapper, kan er oud uitzien en de rimpels worden sneller zichtbaar en dieper. Je huidveroudering wordt drastisch versneld. Je kan de huid vergelijken met een matras. De suiker zet zich vast op de veren in de matras (de proteïnevezels). Wanneer de veren worden aangetast, zal de oppervlakte van je matras haar stevig en verend vermogen verliezen. Ze zal doorzakken en er oud zien. Dit is wat er gebeurt onder je huid als we te veel suiker eten.

MIND Wanneer je suiker eet, starten allerlei processen in je lichaam en hersenen die de vrijmaking van cortisol activeren. Het geeft je een heel wakker gevoel en energie en dit is wat mensen bedoelen als ze een 'suikerpiek' hebben. Dit piekgevoel duurt ongeveer 40min om je daarna als verdoofd achter te laten. Je voelt je moe, suf en verlangt weer naar dit zalige wakkere gevoel waardoor je weer verlangt naar suiker. Wanneer je geen suiker in de buurt hebt, word je boos, humeurig, irritant en voel je je lichaam zwak worden. Door dit proces in stand te houden, ben je enkel en alleen bezig om van dit 'zwakke' gevoel verlost te raken, je moet iets eten en wel NU. Helaas zorgt dit er ook voor dat je niet meer in verbinding staat met jezelf, met wat je lichaam echt voelt en welke gevoelens echt naar boven komen. Je verdooft jezelf en je gevoelens die je liever niet wilt voelen. Denk maar aan het eten van 'comfortfood' als je een liefdesbreuk hebt gehad. Je hersenen bevinden zich een hele dag in angstmodus, angst om niet voldoende suikers binnen te krijgen waardoor jij ook meer angst in je leven en in jezelf ervaart. Je hartslag gaat omhoog en je voelt je onrustig, dus waarschijnlijk wil je iets eten om je lichaam gerust te stellen, maar hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je bent simpelweg niet meer in staat om helder te denken. Je hele dag en leven draait om eten en overleven.


Er is goed nieuws! Het is mogelijk om van je suikerverslaving af te raken. Mij heeft het enorm geholpen om beter te begrijpen wat suiker echt met me doet en wat de gevolgen kunnen zijn op gezondheidsvlak. Ik heb mijn verslaving stap per stap aangepakt. Waar ik eerst 5 koekjes bij mijn koffie dronk, nam ik er de eerste week 4, daarna 3 om vervolgens het helemaal weg te laten. Weet dat het 21 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren, je moet even doorzetten om het resultaat te voelen. Sommige mensen willen ineens alle suiker schrappen uit hun voeding en dat is ook prima. Deze stap is voor iedereen anders. Doe vooral wat goed voelt voor jou. Na ongeveer 2 weken begon ik reeds verschil te merken; ik werd helder in mijn hoofd, kreeg langdurige energie, voelde me fitter. Ik kreeg er echt plezier in om uit te zoeken welke voeding goed voor me was, de hoeveelheid suiker te ontdekken in alle voedingsmiddelen en ik kook nu enorm graag! Mijn ijskast is gevuld met prachtige kleuren van verschillende groenten en fruit die me nóg meer energie geven. Na 4 jaar kan ik nog steeds zeggen dat ik enorm geniet van mijn gezonde levensstijl en ervaar ik enkel voordelen:

- ik heb meer energie

- ik ervaar geen plotse energiedipjes meer

- ik heb nog meer zin in het leven

- ik geniet van gezonde voeding

- mijn huid straalt

- mijn pigmentvlekjes zijn enorm verminderd (in combinatie met huidverzorging en zelfontwikkeling, maar daar later meer over :-) )

- ik kies heel bewust mijn 'snoep' moment en geniet daar bewust van

- ik ervaar meer vertrouwen in mezelf en in het leven

- ik ben helder in mijn hoofd

- ik hou van mezelf

- .... Heel af en toe eet ik nog suiker, maar dan wil ik weten dat het echt de moeite waard is. Dan kies ik iets waarvan ik zeker weet dat het kwaliteit is en kies ik heel bewust deze momenten uit. Zo geniet ik op verjaardagen van het gezin van een lekkere taart. Door veel bewuster om te gaan met suiker, is dit stukje taart iets feesteljik geworden i.p.v. een gewoonte uit suikerdrang. TIP: ook suikervervangers zoals dextrose, aspartaam, en de light/zero frisdranken hebben hetzelfde effect op je lichaam als echte suiker. Ban deze dus ook uit je levensstijl als je van je suikerverslaving verlost wilt worden.


Als je graag nog meer wilt weten over suiker, raad ik je aan om volgend boek en film te lezen en te zien. Hierin wordt op een duidelijke manier uitgelegd wat suiker met je gezondheid doet en de schrijver en maker van de film en het boek doet ook een suikerexperiment op zichzelf om je aan te doen wat de effecten zijn van suiker. Boekentip: Het suikerboek - Damon Gameau Filmtip: That sugar film - Damon Gameau





Ik wens dat je de zoetheid van het leven uit jezelf haalt en je pure ervaringen i.p.v. uit de suiker. Ik wens je klaarheid in je hoofd zodat je meer verbinding kan maken met jezelf en dat angst plaats kan maken voor liefde. Liefs,


Daphné

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page